joomla templates

New Student Orientation

Welcome and congratulations to our incoming students for Fall 2016 at Virginia International University! We are proud you have chosen to join us.

Each semester, the Office of Student Affairs proudly hosts orientation for VIU's new students. Orientation will prepare you for your time at VIU. You will get to know the people and departments which will serve and assist you throughout your studies. You will interact with other new students, as well as current VIU students. Most importantly, you will be immersed in the world of VIU where we hope you will begin to feel at home!

Fall 2016 Orientation will be held on August 17th- 19th and August 23rd-25th at 4401 Village Drive, Fairfax, VA  22030. New students must attend all three days of orientation. Be prepared to spend time with us and gain important information!

FALL NEW STUDENT ORIENTATION 2016


August 17th and 23rd:  9:00 am – 1:00 pm

AGENDA
Fall New Student Orientation 2016
TIME ACTIVITY
9:00 am – 9:30 am PowerPoint picture slide show (30 mins)     
9:30 am – 9:35 am We are VIU video (5 mins)
9:35 am – 9:45 am Admission Presentation (10 mins) 
9:45 am – 10:05 am Game (20 mins)   
10:05 am – 10:20 am School Tour (15 mins)
10:20 am – 10:50 am Dr. Bahceci Speech (30 mins)
10:50 am  - 11:05 am Christy / Quality Assurance (15 mins) 
11:05 am – 11:20 am Robot Presentation (15 mins)
11:05 am – 11:20 am Game (15 mins)  
11:35 am  - 12:55 pm Scholarship (20 mins)
12:55 pm – 12:10 pm Gloriana / Accounting (15 mins)
12:10 pm – 12:25 pm DMV (15 mins)
12:25 pm – 12:45 pm Game (20 mins) 
12:45 pm – 1:00 pm Questions/ Answers (15 mins)  

August 18th and 24th: 9:00 am – 1:00 pm

AGENDA
Fall New Student Orientation 2016
TIME ACTIVITY
9:00 am – 9:10 am Mini Game (10 mins)
9:10 am – 9:25 am Career Services (15 mins)
9:25 am – 9:40 am Library (15 mins)
 9:40 am  - 9:55 am Emily Leighty / IT (15 mins)
9:55 am – 10:10 am Online Classes (15 mins)
10:10 am – 10:20 am Dancing & Singing (10 mins) 
10:20 am  - 11:50 am
  • Student Affairs (1 hr. 30 mins)                     
  • Insurance
  • Healthcare
  • Club Presentations
  • Student Union
  • Housing
  • ID Cards
  • Activities / Events
  • Leadership and Mentorship Program
11:50 am – 12:00 pm Game (10 mins)
12:00 pm – 1:00 pm Vendors (1 hr.) 
                                              

August 19th and 25th: 9:00 am – 1:00 pm

AGENDA
Fall New Student Orientation 2016
TIME ACTIVITY
 9:00 am – 9:30 am Game (30 mins) 
9:30 am – 10:00 am Alumni Speech (30 mins) 
10:00 am – 10:20 am Immigration (20 mins)
10:20 am – 11:50 am ISS Presentation (1 hr. 30 mins)
11:50 am – 12:00 pm Rubric Cube show (10 mins)
12:00 pm – 1:00 pm School Presentation (1 hr.) 
   
                     

August 25th: 1:00 pm – 3:00 pm

AGENDA
Fall New Student Orientation 2016
TIME ACTIVITY
1:00 pm – 3:00 pm Fall New Student Orientation Lunch  
 
    

Make sure to attend the information sessions! This is where you will find out more about student clubs and activities, admissions, scholarships, library, writing center, housing, public transportation and much more! We look forward to seeing you soon!